Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Breaking News!

Címkék: Újévi Koncert 2015, Zubin Mehta1990, 1995, 1998 és 2007 után 2015-ben ismét Zubin Mehta vezényli az Újévi Koncertet - jelentették be az imént a Bécsi Filharmonikusok honlapján.


Az Újévi Koncert rövid története

Címkék: Újévi Koncert, Clemens Krauss, Willy Boskovsky, Bécsi Filharmonikusok

Az Újévi Koncert nemzetközi sikere azt a benyomást keltheti, hogy a Bécsi Filharmonikusok Strauss-rajongása a kezdetek óta változatlan. Valójában ennek az ellenkezője igaz: a Filharmonikusok eleinte egyszerűen megvetették a bécsi muzsika e fajtáját, melyet szórakoztató zenének tarottak csupán. A Strauss-dinasztiával szembeni ellenérzések csak fokozatosan változtak. Szemléletváltásukban meghatározó volt az olyan komponisták pozitív véleménye, mint Liszt Ferenc, Richard Wagner és Johannes Brahms, akik mindig nagy tisztelettel voltak a Strauss-család muzsikája iránt. Azonban még ez sem volt elég: a "Keringőkirály" halála után sem tolakodtak a Filharmonikusok, hogy ők tartsák életben a straussi repertoárt. A fordulatot 1921 hozta meg. A Bécsi Városi Parkban (Wiener Stadtpark) felállított Johann Strauss-emlékmű leleplezésekor Nikisch Artúr (1855-1922) vezényelte a „Művészélet", a „Kék Duna" és a „Bor, asszony és ének" keringőket; az előadás pedig példaadónak bizonyult. Az áttörést végül Johann Strauss születésének 100. évfordulója (1925. október 25.) hozta meg, amikor Felix Weingartner kizárólag Strauss-művekből állította össze a jubileumi hangversenyt.

Az Újévi Koncertek állandó helyszíne, a Musikverein Aranyterme (Forrás: MTVA)

Az Újévi Koncert hagyománya Ausztria legsötétebb korszakából indult. Clemens Kraus vezényelte 1939. december 31-én azt a Strauss-muzsikának szentelt hangversenyt, amely valójában egy nemzetiszocialista háborús jótékonysági est volt. 1941-ben, a háború kellős közepén a Filharmóniai Társaság már január 1-jén tartotta a "Johann Strauss-koncertet". Ezt többen "igazi bécsi örömünnepnek" vették, a programot nemzetiszocialista propaganda "Nagynémet Rádiójában" is élőben adták. Az újonnan alapított, intézménnyé vált eseményt Clemens Krauss vezényelte a háború végééig. 1946-ban és 47-ben Josef Krips (1902-1974) dirigált, 1948-ban viszont, miután két éves eltiltása lejárt, ismét Krauss vezényelt; 1954-ig hét további Újévi Koncerten állt a zenekar élén.

Krauss hirtelen halála (1954. május 16.) miatt a Filharmonikusok nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis méltó utódról kellett gondoskodniuk. Több gyűlés után, nem sokkal 1955. január 1-je előtt megszületett a döntés: a művészi vezetést a zenekar koncertmesterére, Willi Boskovsky-ra (1909-1991) bízzák. 1955-től 1979-ig 25 alkalommal vezényelt Boskovsky az év első napján. Amikor lemondott posztjáról véget ért egy korszak, a régi Ausztria időszaka, amely a nosztalgikus vágyálmok mellett egyedül a Strauss-zene sajátja.

Forrás: www.wienerphilharmoniker.at


"Gond nélkül"

Címkék: Gond nélkül, Újévi Koncert 2014

Joseph Strauss korán elhunyt, nem sokkal 43. születésnapja előtt, 1870-ben. Gyermekkora óta betegeskedett, sokat kínlódott a különböző kórságok miatt. Éppen ezért is megdöbbentő az az energia és életigenlés (nem beszélve a nevetésről), ami átjárja a "Gond nélkül" című polkáját, s amelyet egy évvel halála előtt írt.
"Sápadt vagyok, arcom beesett, alig van hajam, belefáradtam az egészbe, semmi nem sarkall a munkára." - írta feleségének nem sokkal a mű bemutatója előtt. Íme a zenei cáfolat:
 

 


#prosit2014

Címkék: #prosit2014, Újévi Koncert 2014Új év, új rekord. Több száz millióan küldenek újévi jókívánságokat január 1-jén a facebookon, a twitteren vagy az instagramon keresztül. Ehhez a közösséghez csatlakozik a Bécsi Filharmonikus Zenekar a következő kísérlettel.
Mivel az Újévi Koncertet a televízió- és rádiókészülékeken keresztül több mint 40 millióan követik világszerte, az együttes rekordkísérletre hívja "vendégeit". Arra kérnek mindenkit, hogy a közvetítés ideje alatt küldjenek újévi üdvözletet #prosit2014 címkével. Minden így elküldött posztot összeszámolnak. Két fázisban összesítik a jókívánságokat: először január 3-án, délután 3 óra körül hozzák nyilvánosságra az első eredményt, majd január 15-én veszik hozzá azokat a posztokat, amelyeket az időeltolódás miatt január 3-ig nem tudtak összesíteni. Teljesen ingyenes, mindenféle kereskedelmi érdek nélküli akcióról van szó.


 

Sylvia

Címkék: Delibes, Sylvia, Csajkovszkij, Újévi Koncert 2014

"Ha Delibes Sylvia-balettzenéje az enyém lehetett volna, vagy ha csak ismertem volna ezt a muzsikát korábban, soha nem írtam volna meg a Hattyúk tavát!" (Csajkovszkij)

Delibes balettjének részlete is is szerepel a 2014-es Újévi Koncerten, amelyet élőben közvetít a Magyar Televízió és a Bartók Rádió.

Újévi Koncert 2014 - fotósorozat

Címkék: Újévi Koncert 2014, vivienne westwood

A Bécsi Filharmonikusok Facebook-oldalán nemrég jelent meg a 2014-es Újévi Koncert balettjéről készült fotósorozat, Günther Pichlkostner munkája. Ízelítőül a Kotta nélkül is közzétesz néhányat ezek közül:

 
Kedveském

Címkék: ifj. Joseph Hellmesberger, Újévi Koncert 2014


Hagyomány az Újévi Koncerteken, hogy műsorra tűznek legalább egy darabot a Bécsi Filharmonikusok egykori karmesterétől, koncertmesterétől, ifj. Joseph Hellmesbergertől. Most a "Kedveském" című francia polkára esett a választás. Az eredeti cím, a "Vielliebchen" olyan mogyoróra vagy mandulára is vonatkozhat, amelyikben két mag nő egymás mellett. Akár a párok keringőzés közben.
ifj. Josef Hellmesberger egy bécsi hegedűs családból származik: nagyapja és apja, Josef mind a Filharmonikusoknál játszottak és nagyszerű pedagógusok voltak. Az ifjabb Hellmesberger pedig nemcsak nagyszerűen muzsikált, hanem a Filharmonikusok vezetőségi tagja is volt, illetve számos sikeres operett zeneszerzője is.

Ez a mű is szerepel a 2014-es Újévi Koncerten, amelyet élőben közvetít a Magyar Televízió és a Bartók Rádió. 
"Milliók ti, kart a karba!"

Címkék: Johann Strauss, Újévi Koncert 2014A "Seid umschlungen, Millionen!" keringő, melynek címét úgy fordította Rónay György, hogy "Milliók ti, kart a karba!" ifjabb Johann Strauss darabja, s a Musikverein nagytermében volt a bemutatója 1892 márciusában. A címet Schiller Örömódájából vette a szerző, a keringőt pedig egyik legjobb barátjának, Johannes Brahmsnak ajánlotta. Brahms válaszul pedig így írt Strauss-nak: "én leszek a legbüszkébb és legboldogabb hallgatója!"
A keringő hatalmas sikert aratott, még a sokszor zsémbes, hirhedt bécsi kritikus is odaadóan írt róla: "az Örömhimnusz-keringő bódító ritmusára embermilliók érzik majd úgy, hogy valóságosan átölelik őket."


Ez a mű is szerepel a 2014-es Újévi Koncerten, amelyet élőben közvetít a Magyar Televízió és a Bartók Rádió.


Egyiptom Bécsben

Címkék: Egyiptom, Johann Strauss, Újévi Koncert 2014

Az "Egyiptomi indulót" felkérésre írta Johann Strauss, mégpedig a Szuezi-csatorna megnyitására, 1869. november 17-ére. Nemcsak ez a mű készült erre az alkalomra: Verdi Aidája a legismertebb a sorban (bár az is tudható, hogy ez az opera nem készült el időre, így a Rigolettót vitték színre), de ebből az alkalomból mutatták be Anton Bittner: "Nach Egypten" című operáját is ugyanebben az évben december 26-án a "Theater an der Wien"-ben.


Ez a mű is szerepel a 2014-es Újévi Koncerten, amelyet élőben közvetít a Magyar Televízió és a Bartók Rádió.A Karolina-híd

Címkék: Újévi koncert, id. Johann Strauss, Karolina-hídA 2014-es bécsi Újévi koncerten megszólal id. Johann Strauss Karolina-galoppja is, mely az egykori Karolinenbrücke (Karolina-híd) építésének állít zenei emléket. A híd ma már nem áll, helyette a Stadtparkstegen (tervező: Hermann Czech) keresztül lehet átkelni a Wien folyón. Gépkocsik nem közlekedhetnek rajta, csak gyalogosok és kerékpárosok.

Kotta nélkül

Kotta nélkül játszik az, aki betéve tudja a darabot. Kotta nélkül játszik az, aki abban a pillanatban találja ki a darabot. És kotta nélkül szeretnénk mi is játszani: könnyedén, néha improvizálva vagy éppen "nyakkendősen" írni a klasszikus zenéről. Hír, beszámoló, kritika, interjú és egyéb - a közmédia klasszikus zenével foglalkozó műsorainak háttéranyaga.

Facebook