Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Wagnert a földre vitték

Címkék: graffiti, Wagner, Bayreuth

Volker Wunderlich nevét sokan emlegetik most Bayreuthban, hiszen a vasútállomástól a Festspielhausig vezetó sétányt az ő Wagner-portréi díszítik. A járdára festett graffitik nem sértenek semmilyen szabályt ugyanis Wunderlich olyan festéket használt, amelyet elmos majd az eső. Kérdés csak az, mikor esik majd újra Bayreuthban?

Wagner megkerülhetetlen (forrás: Intermezzo


Karmesterek Bayreuthban

Címkék: Richter János, Bayreuth, Fischer Ádám, Solti György

A Bayreuthi Ünnepi Játékok és az idei Wagner-jubileum miatti felfokozott hangulatban talán nem árt olyan részletekről is beszélni, amelyekről kevesen tudnak. Ilyen az az összefoglaló, amely az Ünnepi Játékok történetének igazgatóit és karmestereit veszi számba. A hivatalos honlapon megtekinthető táblázat szerint - nem is tudtam - eddig csak Wagner-hozzátartozóknak és leszármazottaknak "szabadott" igazgatni Németország legrégebben futó szappanoperáját.

Wolfgang Wagner lányával és feleségével a 2006-os ünnepi játékokon. A 2010-ben elhunyt operarendező Richard Wagner unokájaként 57 éven át irányította a Bayreuth-i Ünnepi Játékokat. (forrás: MTI)



Viszont büszkeség számunkra, hogy az első Bayreuthi előadást a magyar származású Richter János irányította 1876-ban. Noha Richter neve még a későbbi évtizedekben is feltűnik (1912-ben dirigál utoljára!), 1983-ig "kell várni", hogy újra magyar karmester vezényeljen: Solti György zenei irányításával akkor a Ring került színre. Rajta kívül 2001-től kezdve Fischer Ádám vezényelt még (6 - kis kihagyással - egymást követő évadban) a Wagner-szentélyben. 

A teljes lista itt olvasható.


Wagner a moziban

Címkék: Wagner, A bolygó hollandi, Bayreuth-i Ünnepi Játékok

A tavalyihoz hasonlóan idén is élőben követhetik az érdeklődők a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását Németország és Európa több filmszínházában. A HD-minőségben sugárzott első opera július 25-én a Bolygó Hollandi, Jan Philipp Glogers rendezésében, Christian Thielemann vezényletével. A művészi élmény mellett a komolyzenei bulvár iránt érdeklődőknek is érdemes figyelni, hiszen jóval az opera kezdete előtt már figyelemmel kísérhetik kik és milyen ruhában vonulnak a vörös szőnyegen a Festspielhausba (fotónkon - forrás: MTI).



Magyarországon egyetlen filmszínház sem veszi át az élő közvetítést (az európai mozik listáját itt  találják); azt egyedül a Bartók Rádión keresztül élvezhetik. 



Kotta nélkül

Kotta nélkül játszik az, aki betéve tudja a darabot. Kotta nélkül játszik az, aki abban a pillanatban találja ki a darabot. És kotta nélkül szeretnénk mi is játszani: könnyedén, néha improvizálva vagy éppen "nyakkendősen" írni a klasszikus zenéről. Hír, beszámoló, kritika, interjú és egyéb - a közmédia klasszikus zenével foglalkozó műsorainak háttéranyaga.

Facebook