AJÁNLÓ
 
09:00
2013. 07. 26.
Volker Wunderlich nevét sokan emlegetik most Bayreuthban, hiszen a vasútállomástól a Festspielhausig...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 07. 26.
Arezzói Guido az ezredforduló (az előző) egyik legjelentősebb zenetudósa és zenepedagógusa...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 07. 26.
Még le sem csengett a Beczala-féle sértődés és az ahhoz kapcsolódó hozzászólás-áradat, Diana...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 07. 26.
A Milánói Scala december 7-én tartott évadnyitó előadása lassan egy szappanoperára hasonlít...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 07. 26.
Életének 83. évében elhunyt Szokolay Sándor. A Kossuth-díjas zeneszerzőt vasárnap, soproni...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karmesterek Bayreuthban

Címkék: Richter János, Bayreuth, Fischer Ádám, Solti György

A Bayreuthi Ünnepi Játékok és az idei Wagner-jubileum miatti felfokozott hangulatban talán nem árt olyan részletekről is beszélni, amelyekről kevesen tudnak. Ilyen az az összefoglaló, amely az Ünnepi Játékok történetének igazgatóit és karmestereit veszi számba. A hivatalos honlapon megtekinthető táblázat szerint - nem is tudtam - eddig csak Wagner-hozzátartozóknak és leszármazottaknak "szabadott" igazgatni Németország legrégebben futó szappanoperáját.

Wolfgang Wagner lányával és feleségével a 2006-os ünnepi játékokon. A 2010-ben elhunyt operarendező Richard Wagner unokájaként 57 éven át irányította a Bayreuth-i Ünnepi Játékokat. (forrás: MTI)Viszont büszkeség számunkra, hogy az első Bayreuthi előadást a magyar származású Richter János irányította 1876-ban. Noha Richter neve még a későbbi évtizedekben is feltűnik (1912-ben dirigál utoljára!), 1983-ig "kell várni", hogy újra magyar karmester vezényeljen: Solti György zenei irányításával akkor a Ring került színre. Rajta kívül 2001-től kezdve Fischer Ádám vezényelt még (6 - kis kihagyással - egymást követő évadban) a Wagner-szentélyben. 

A teljes lista itt olvasható.


Kotta nélkül

Kotta nélkül játszik az, aki betéve tudja a darabot. Kotta nélkül játszik az, aki abban a pillanatban találja ki a darabot. És kotta nélkül szeretnénk mi is játszani: könnyedén, néha improvizálva vagy éppen "nyakkendősen" írni a klasszikus zenéről. Hír, beszámoló, kritika, interjú és egyéb - a közmédia klasszikus zenével foglalkozó műsorainak háttéranyaga.

Facebook