Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

(Nem) csak a szépre emlékezem

Címkék: 2013

Néhány név azon világhíres muzsikusok és zeneszerzők közül, akik 2013-ban hunytak el. Isten nyugosztalja őket!


Van Cliburn (élt 78 évet)Colin Davis (élt 85 évet)
Henri Dutilleux (élt 97 évet)


Wolfgang Sawallisch (élt 89 évet)
Starker János (élt 88 évet)Szokolay Sándor (élt 83 évet)John Tavener (élt 69 évet)

 
 

A rendbontó (Last Night of the Proms_2013)

Címkék: Proms 2013, Last Night of the Proms, Nigel Kennedy

Mától kezdve sokasodnak majd a blogon a londoni Proms-szal kapcsolatos bejegyzések, ugyanis a Bartók Rádió szombat este élőben közvetíti minden idők egyik legszínesebb zenei fesztiváljának befejező hangversenyét, a híres "Last Night of the Proms"-ot.

Ez a koncert több szempontból is egyedülállónak ígérkezik. Előszöris azért, mert a Proms történetében először áll női karmester a zenekar előtt (Marin Alsop), másodszor pedig azért mert Joyce DiDonato mellett Nigel Kennedy, az angolok rendbontó hegedűse lép fel szólistaként. Kennedy, aki egy ideje újra teljes névvel (nem pedig csak Kennedy-ként) szerepel, már jó előre biztosította magának a figyelmet. A "The Guardianban" ugyanis ejtett egy kedves mondatot a dirigensek "védelmében":  "...azért valljuk be, egy normális embernek tényleg fogalma sincs, mit keres ott a karmester, ahol van. Senki nem tudja, mit csinálnak, azon kívül, hogy ritmustalanul emelgetik a kezüket." - mondta Nigel Kennedy.

 

Kotta nélkül

Kotta nélkül játszik az, aki betéve tudja a darabot. Kotta nélkül játszik az, aki abban a pillanatban találja ki a darabot. És kotta nélkül szeretnénk mi is játszani: könnyedén, néha improvizálva vagy éppen "nyakkendősen" írni a klasszikus zenéről. Hír, beszámoló, kritika, interjú és egyéb - a közmédia klasszikus zenével foglalkozó műsorainak háttéranyaga.

Facebook